Till innehållet

Tillgänglighet

Här har vi samlat våra favoritlänkar inom tillgänglighet.

Funka

Företaget Funka erbjuder information och omvärldsbevakning på sin webbplats. De har också gratis fredagswebbinarier om tillgänglighet, webbinarierna spelas in och går att se i efterhand på Funkas Youtubekanal.

DIGG: Myndigheten för digital förvaltning

DIGG: Myndigheten för digital förvaltning är den part som ser till att lagen om tillgänglighet till offentlig service får genomslag. Där finns också bra information om hur man bör arbeta med webbplatser i offentlig (och privat!) sektor i webbriktlinjer, vägledning för webbutveckling.

Deque university

Deque university är ett amerikanskt bolag som erbjuder webbutbildningar om tillgänglighet, från grundläggande nivå till avancerad expertnivå. Deras utbildningar tränar deltagarna i de färdigheter som behövs för att kunna tillämpa webbriktlinjerna och för den som vill förbereda sig för att ta en IAAP-certifiering i tillgänglighet.

IAAP Nordic

IAAP Nordic är branschorganisationen för dig som arbetar med tillgänglighet. De är en del av ett världsomspännande nätverk som stödjer tillgänglighetsexperter med utbildning, nätverk och erbjuder tillgänglighetsexpertscertifieringar i två kategorier, tillgänglighetsexpert och webbtillgänglighetsexpert. En nytillkommen certifiering som IAAP sedan mars 2021 också erbjuder är pdf & dokumenttillgänglighetsexpert.

Web Accessibility by Google

Web Accessibility by Google är en gratis webbkurs om webbtillgänglighet. Du får se videor, svara på frågor och utföra praktiska uppgifter som ger dig erfarenhet av att göra webbapplikationer tillgängliga.

Accessibility for Web Design by LinkedIn Learning

Accessibility for Web Design är en Linkedin-kurs om digital tillgänglighet med Derek Featherstone. På två timmar täcker han det mesta och ger många konkreta exempel, rekommenderas!

Web Disability Simulator

Ladda ned Chrome-tillägget Web Disability Simulator och testa webbplatser genom simulatorer som:

  • olika typer av färgblindhet
  • tunnelseende eller långsynthet
  • skärm i starkt solsken
  • svårigheter med motorik
  • dyslexi eller begränsat ordförråd
  • koncentrationssvårigheter.

Färgblindhet

Testa att ladda ned appen Chromatic Vision Simulator och se hur världen ser ut med protanopi, deuteranopi och tritanopia. Finns både till android och Iphone.

rgblind kan du skriva in adressen till en webbsida och se hur den ser ut för personer med protanopi och deuteranopi.

Dyslexi

Gå in på den här dyslexisimulatorn och testa hur det kan vara att läsa en text som dyslektiker.

Kognitiv funktionsnedsättning och hörselnedsättning

Testa hur det är att agera i vanliga miljöer med en kognitiv funktionsnedsättning (som autism, adhd/add och intellektuell funktionsnedsättning) eller hörselnedsättning. Myndigheten för delaktighet har tagit fram funktionssimulatorn. Det är filmer som visar två vanliga vardagssituationer, att åka kollektivt och att vara i skolan (tänk arbetsplatsen) för att du ska kunna se och uppleva hur det är att vistas i dessa miljöer för en person med en kognitiv funktionsnedsättning eller hörselnedsättning.

Kontrastsäkring

Lägg till WCAG Color contrast checker i din Chromeläsare och använd verktyget när du behöver. Det finns en rad andra webbplatser som du också kan kolla upp, våra hetaste tips är Deque universitys color contrast och contrast ratio som vi tycker är tydliga och lättanvända.

Textning av film

Textamig är ett gratisverktyg där du anger länk till ljud- eller videoklipp som ska textas, skickar med din mejladress och sedan låter Google's taligenkänning göra det första grovjobbet. Du får tillbaka en tidkodad undertextfil i SRT-format (eller textfil) med epost som du sedan korrekturläser, justerar och laddar upp på Youtube tillsammans film eller ljudklipp.

Tillgänglig video

Tillgänglig video är en kort, konkret e-bok om hur du gör video som alla kan ta del av. Där samsas råd om syntolkning, teckenspråksversioner och textversioner med tips om hur du planerar en tillgänglig film redan på manusstadiet.

Skärmläsare för att lyssna på innehållet

NVDA (Non Visual Desktop Access) är en gratis open-source-baserad skärmläsare för datorer med Windows operativsystem. Du installerar den och tillsammans med tangentbordet kan du testa av webbplatsers tillgänglighet. Ladda ned den på nvacces.org.

På androidtelefoner använder du Android TalkBack och för Appleprodukter finns VoiceOver iOS och VoiceOver MacOS.

Webbutbildning om tillgänglig digital service

Region Stockholm har en öppen webbutbildning om tillgänglig digital service. Den tar på ett bra sätt upp de grundläggande principerna som du behöver tänka på för att göra dina digitala tjänster tillgängliga.

Sidan uppdaterades 2022-02-12